Kdo je co na Facebooku?

26. září 2011, Internet

Facebook je dneska skloňovaný snad ve všech pádech. Navíc se o něm dneska všude píše, jak je nej toto a nej tamto ... prostě kdo chce být v novinařině In, musí aspoň jednou něco napsat o Facebooku. Já se k tomu hecuju už nějaký ten pátek a teď jsem se k tomu konečně dostal. Nebudu se tady vykecávat jaký že je to fenomém a revoluce v internetu ani o tom jak chudý student k penězům (a biografickému filmu) přišel. Já se na to koukl spíš z té "kastovní" části, aneb do jakých skupin lze lidi na Facebooku zařadit. Vzhledem k tomu, že mám účet něco přes dva roky (co si teda pamatuju), tak jsem to mohl důkladně prozkoumat (jsem takovej internetovej šťourala) a sepsat následující závěry. Něco podobného napsal asi před deseti lety Alef o Liveactech v ČR. Uživatele Facebooku lze tedy rozdělit do následujících skupin:

Tapetář

Člen této skupiny neustále plácá na zeď odkazy na videa nebo stránky. Při jedné večerní návštěvě dokáže zeď tak intenzívně zaspamovat, že když se chcete dozvědět co je nového, musíte scrollnout o několik obrazovek níže.

Sběratel

Doménou uživatele patřícího do sběratelské skupiny je až astronomický počet přátel. Někdy si říkáte jestli je vůbec možné znát tolik lidí a všechny si je pamatovat. Já jsem si při počtu přátel cca 180 položil otázku jestli tolik lidí vůbec znám nebo se s nimi stýkám. Je jasné, že Facebook je tu právě proto, abyste byli v obraze i když s přáteli nejste, ale při takovém počtu přátel už je Zeď téměř nepoužitelná (i když dnes to jde prý už nějak selektovat). Pro tyto účely sbírání (třeba kvůli marketingovým věcem) jsem radši když někdo má fanouškovskou stránku a já se k němu přihlásím.

Pozorovatel

V této skupině jsou všichni ti, co se nijak neprojevujou, jejich zdi jsou až na oznámení o tom, s kým se přátelí prázdné a jenom tak pozorujou co se děje kolem nich, respektive jestli jsou u jejich přátel nějaké novinky.

Nudící se zaměstnanec

Převážná většina uživatelů patřící do této skupiny jsou státní zaměstnanci - úředníci. Poznáte to tak, že je online většinou od 8.00 do 16.00 s 30 minutovou přestávkou kolem poledne.

Žena na mateřské / rodičovské dovolené

Znáte to, dneska je prostě In být těhotná nebo na mateřské, zůčastňovat se různých aktivit s dětma a dávat to svému okolí dostatečně najevo. Tyto agilní matky (otcové se většinou drží zpátky) vás většinou na zdi zásobují informacemi o tom, že si jejich dítě právě stříklo do textilu, pogrcalo bryndáček, má zaražené prdíky či mu rostou zoubky a všechny tyto příspěvky doplňuje fotkami z rodiného alba, které kdyby vidělo ono dítě za 15 let tak bude červené tolik, že ho můžete postavit na křižovatku a používat ho k zastavení provozu.

Pan Inkognito

Tito uživatelé jsou zvláštní skupina. Chcou být na sociální síti, ale nechcou se nijak moc socializovat. Většinou se o nich na profilu nic nedovíte, fotka buď není vůbec nebo je na ní cokoliv jiného než oni sami.

Je mi jasné, že tohle rozdělení do skupin není konečné a taky není nijak striktní. Každý z nás by se určitě zařadil do více skupin podle momentálního rozpoložení, ale víte jak - neberte to vážně, snažím se být srandista, tak to berte spíše jako průzkum těch koho mám v přátelích já a takové trošku odlehčení při pondělku.

Komentáře