Rekapitolace

8. duben 2014, Čtenářský deník

Dlouho jsem se s vámi nepodělil o knížky, které jsem za poslední dobu přečetl. Vzhledem k tomu, že na žurnálu bylo nějaký ten čas docela sucho tak to teď shrnu všechno rázem a bude z toho taková Rekapitolace :) Poslední dobou jsem knížky nakupoval většinou v knižním diskontu Bux, ale na kvalitě písmenek to není moc znát a to, že je to někde cinklý mi ani tolik nevadí. Takže co že jsem to za ten rok vlastně přečetl?

Robin Cook - Infekce

Od Cooka jsem nevěděl co mám čekat, ale knížka mě nakonec mile překvapila. Děj shrnu asi takto - pravicoví extremisté chcou provést teroristický útok pomocí anthraxu. Víc neprozradím, pro případné zájemce o knihu. Je to čtivý, odsýpá to, hodně se mi to líbilo. Cooka zařadím mezi oblíbené autory.

Tom Clancy - Proti všem

Clancyho mám rád. Píše špionážní thrillery a tak jsem musel mít i tuto knížku. Bohužel bylo to jedno velké zklamání. Překlad do češtiny je velmi špatný, jakoby to po sobě nikdo ani nečetl a působí to velmi zvláštně. Co se děje týče, celou dobu to má takové pomalé tempo aby to pak v posledních pár kapitolách vygradovalo (možná až zbytečně moc) a všechno se utlo. Clancy má už své roky, takže nemůžu čekat, že to stále bude mít koule, ale z tohohle jsem byl fakt smutnej. Ještě něco málo k ději - americká tajná služba se snaží rozbít drogové kartely.

Robert Harris - Duch

Od Harrise jsem už kdysi dávno četl jeho thriller Enigma a bylo to dobrý. Teď jsem objevil jeho knížku Duch, podle kterého natočil Roman Polanski film Ghostwriter (Muž ve stínu). Je to o spisovateli píšícím paměti bývalého premiéra a tuhle knížku taky hodnotím velice kladně. Tempo knihy je dobré, pouze ve druhé části začne trošku povolovat. Konečné rozuzlení je docela překvapivé, ale alespoň povesí čtenářovi na nos otazník.

John Grisham - Lobbista

Grisham pro mě byl velkou neznámou. Tato knížka se válela na poličce už nějaký pátek, nechala ji tady jedna z dcer se slovy, že to sice nečetla ale že je to dobrý. Nakonec jsem se začetl já a musím říct, že jsem nadmíru spokojený. Opět je to thriller, tentokráte o člověku kterého se snaží vláda schovat před společností, protože toho "ví příliš mnoho" a o přinejmenších prapodivných praktikách bílého domu. Knížka má koule, odsýpá a ani na chvíli neztratí tempo. Po přečtení se sami sebe zeptáte "To už je konec?", protože by toho mohlo bít určitě ještě víc. Grishamovi tleskám. Nikdy jsem o něm neslyšel a tak výborná kniha.

Teď už mi na polici neleží nic k přečtení. Valí se na ní pouze Kindle od Amazonu, takže doporučte co do něj stáhnout.

Komentáře






kubajz

8. duben 2014, 08:52

Do kindlu stahni kde co.... ja uz i ty papirove knizky radej prevadim a ctu v kindlu

Binnuška

8. duben 2014, 20:57

Grisham je boží, naučila mě ho číst tchýně, má všechny. Já už to taky skoro vše přelouskala. A mamka má zase všechny Cooky, kdyby sis chtěl půjčit. :)